Nye regler kan komme grunnet koronaviruset. Hva kan du som arbeidsgiver gjøre nå?
Koronaviruset har satt en kraftig støkk i norsk økonomi og har direkte innvirkning på de rammer som arbeidsgiver normalt er bundet av med hensyn til å løse ulike situasjoner på arbeidsplassen. Nedenfor gjennomgår vi de spørsmålene vi får hyppigst.
Permittering er et midlertidig opphold i arbeidsgivers og arbeidstakers plikter. Du kan permittere om det foreligger saklig grunn. Årsaken må være knyttet til virksomheten og ikke den ansatte. Eksempelvis vil permittering være saklig begrunnet der ordremangel fører til driftsstans. Derimot er det ikke adgang til å permittere en enkeltansatt fordi vedkommende er eller kan være korona-smittet.
Før permittering besluttes må du drøfte behovet for permittering med de tillitsvalgte i virksomheten, herunder om andre og mindre inngripende tiltak er mulig. Deretter må det foreta en saklig begrunnet vurdering av hvem som bør permitteres. Når permittering besluttes, skal hver enkelt ansatt ha et skriftlig permitteringsvarsel. Varslingsfristen er som hovedregel 14 dager, og det er først etter at fristen er utløpt at permitteringen starter. Ved uforutsette hendelser kan varslingsfristen kortes ned til to dager. I den ekstraordinære situasjonen vi har nå vil mange kunne benytte to-dagers firsten. NAV overprøver vanligvis ikke en forkortet varsling. Husk også å melde fra til NAV dersom minst 10 arbeidstakere vil bli permittert uten lønn, eller får sin ukentlige arbeidstid redusert med mer enn 50 % i mer enn 30 dager. Det er viktig å ha god saksbehandling og sørge for skriftlighet i alle ledd.
Ja. Normalt må arbeidsgiver betale full lønn de første 15 dagene av permitteringen. Arbeidsgiver fritas deretter for lønnsplikt i 26 uker, før lønnsplikt gjeninntrer.
Den 13.03.2020 fremmet regjeringen fremmet forslag om at arbeidsgiverperioden skal reduseres fra 15 til 2 dager. Dette vil få stor betydning for foretakenes likviditet, men vil også bety at arbeidstaker mister nesten 40 % av lønnen i disse dagene. Forslaget er ikke vedtatt ennå, og skal etter planen behandles av Stortinget mandag 16. mars.
Normalt står man overfor to alternativer. Sykmelding er ett av dem, og det skilles her mellom to kategorier. Personer som smittet av koronavirus må holdes isolert og vil ha krav på sykepenger. Det samme gjelder personer som være smittet av koronavirus og som derfor holdes isolert. Derimot vil verken frykt for smittefare eller frivillig isolasjon kvalifisere til sykepenger.
Et annet alternativ er hjemsendelse, eksempelvis ved hjemmekontor. Der hjemmekontor ikke er mulig, gjelder det å finne gode løsninger sammen med den ansatte, for eksempel avspasering, permisjon, andre arbeidsoppgaver, eller ferieavvikling. Dersom arbeidsgiver henviser den ansatte til karantene uten hjemmekontor, vil arbeidsgiver måtte betale full lønn.
Adgangen til hjemmekontor beror på den enkelte arbeidsavtale. Det er innenfor arbeidsgivers styringsrett å nekte en ansatt hjemmekontor dersom vedkommende ellers ikke har krav på dette. Samtidig er det verdt å huske på at arbeidsgiver har ansvaret for HMS og et forsvarlig arbeidsmiljø.
Ja. Dette ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett.
Den ansattes privatliv er i utgangspunktet for arbeidsgiver uvedkommende. Vilkårene for å nekte ansatte i å reise på egen fritid er derfor strenge. Samtidig er den ansatte bundet av en lojalitetsplikt. Slik situasjonen er nå, vil arbeidsgiver i kraft av lojalitetsplikten kunne kreve at den ansatte avstår fra slike reiser. Det beror imidlertid på en konkret vurdering. Relevante momenter kan være om arbeidsgiver har gitt oppfordringer eller instrukser på forhånd, den ansattes stilling, situasjonen virksomheten er i, om det er risiko for at den ansatte ikke kan returnere til arbeidet etter hjemkomst, om det er muligheter for hjemmekontor, årsaken til reisen, etc.
Nøkkelen er god planlegging og dialog med de ansatte. Fraråd reiser til utsatte områder, og be/pålegg de ansatte om å opplyse om de har reist til slike områder. Drøft innhentingen av informasjon med ansatte eller tillitsvalgte hvis dette er mulig. Informer om konsekvensene smitte kan få for virksomheten og vis til hensynet til de andre ansatte. Vurder å dekke den ansattes allerede påløpte reisekostnader om disse ikke allerede dekkes av reiseforsikring.
Om den ansatte bevisst reiser til utsatte områder i strid med arbeidsgivers instruks, vil det kunne utgjøre brudd på lojalitetsplikten og arbeidsavtalen. Dersom den ansatte ilegges karantene etter hjemkomst kan arbeidsgiver etter omstendighetene fritas for sin lønnsplikt.
Ved full uførhet ferien, kan arbeidstaker kreve ferien utsatt. Det forutsetter at legeerklæring fremsettes senest siste arbeidsdag før ferien.
Også der en arbeidstaker blir syk ferien, kan vedkommende kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i løpet av ferieåret. Dette forutsetter legeerklæring og at arbeidstaker melder ifra om utsettelsen til arbeidsgiver uten ugrunnet opphold. Går det for lang tid, kan kravet om å få utsatt ferien gå tapt.
Du har etter nærmere vilkår fastsatt i ferieloven adgang til å trekke eller endre allerede fastsatt ferie. Arbeidstaker kan i så fall kreve erstatning for dokumenterte merutgifter som følge av omleggingen.